30 Nisan 2013 Salı

Mevzuat

Maliyeciye sormuşlar:
" Bir daha dünyaya gelirsen hangi mesleği seçerdin?"
İmam olurdum."" Neden?"
Çünkü mevzuat hiç değişmiyor..."

Verimli Toprak

Ziraat mühendisi bilgi vermek için gittiği köyün birinde:
"Sizin toprağınızı tahlil ettirdim. O kadar verimli toprağınız var ki ne ekseniz bire yirmi verir.."
"Aman deme mühendis bey.
"Geçen hafta bizim kayınvalideyi gömdük de!."

29 Nisan 2013 Pazartesi

Kuma

Umut Dağ’ın yönettiği ve Nihal Koldaş, Begüm Akkaya, Vedat Erincin ile Dilara Karabayır’ın oynadığı Kuma, 26 Nisan 2013'de Chantier Films dağıtımıyla MGA Yapım tarafından vizyona çıkarıldı.
Ayşe, İç Anadolu'nun bir köyünden gelin olarak, Avusturya’nın başkenti Viyana’ya gider. Ailenin annesi Fatma, üzerine kuma getirilmesine razıdır, hatta bu onun fikridir, zira yakalandığı kansere yenik düştüğünde eşinin ve çocuklarının emin ellerde olduğunu bilmek ister. Fakat ailenin iki kızı, kendileri ile yaşıt olan kumayı kabullenemezler. Kısa bir süre sonra ailenin tüm dengelerini alt üst olur.
Basın Bülteni: .doc / .pdf

28 Nisan 2013 Pazar

Acı Reçete

Steven Soderbergh’in yönettiği ve Rooney Mara, Channing Tatum, Jude Law ile Catherine Zeta Jones’un oynadığı Acı Reçete (Side Effects), 26 Nisan 2013’de Pinema Film dağıtımıyla Pinema Film tarafından vizyona çıkarıldı.
Emily ve Martin, başarılı bir çifttir. Borsa yolsuzluğu yüzünden Martin hapse girince Emily ufak bir daireye taşınır. Kocasının hapisten çıkmasını beklerken depresyona girdiğinden terapi görmeyi ve ilâçlar almayı kabul eder. Verdiği bu karar ile hem kendi hayatını hem de çevresindeki tüm insanların hayatını etkileyebileceğinden haberi bile yoktur.

27 Nisan 2013 Cumartesi

Büyük Umutlar

Mike Newell’ın yönettiği ve Jeremy Irvine, Helena Bonham Carter, Ralph Fiennes ile Holliday Grainger’ın oynadığı Büyük Umutlar (Great Expectations), 26 Nisan 2013’de Tiglon Film dağıtımıyla Bir Film tarafından vizyona çıkarıldı.
Fakir bir yetim olarak büyüyen Pip’in kaderi bir gün gizemli bir hayırseverin ona yaptığı yardımlarla değişir. Pip, toplum içinde ulaştığı bu yeni konumunu Estella’ya ulaşmak için kullanmaya karar verir. Erkeklere karşı düşmanlık besleyen Bayan Havisham tarafından büyütülen Estella başlangıçta Pip’in duygularına karşılık verse de, işler Pip’in plânlandığı gibi gitmez.

26 Nisan 2013 Cuma

Senin Bir Farkın Olsun

Öyle bir sev ki beni
Gönlüm aşkınla dolsun
Başkasına benzeme
Senin bir farkın olsun

Ne geleni hatırlat
Ne de gideni arat
Al beni baştan yarat
Senin bir farkın olsun

Mutluluk olsun adın
Doyulmaz olsun tadın
Ey, aşk kokulu kadın!
Senin bir farkın olsun

Sür peşine tak beni
Yüreğine tak beni
Al aşkınla yak beni
Senin bir farkın olsun

Bir tek sana bu hasret
Bir tek sana bu davet
Bana aşkı sen öğret
Senin bir farkın olsun

Bitmeyen hevesim ol
Aşktan da ötesim ol
Gel de son nefesim ol
Senin bir farkın olsun

Ahmet Selçuk İlkan

Çocuklar

Aida Begic’in yönettiği ve Marija Pikic, Ismir Gagula, Nikola Duricko ile Stasa Dukic’in oynadığı Çocuklar (Djeca), 26 Nisan 2013’de M3 Film dağıtımıyla M3 Film tarafından vizyona çıkarıldı.
Bosna savaşı sırasında anne babaları şehit olan Rahima ve Nedim yetimhanede büyümüş iki kardeştir. Rahima bir restoranda çalışarak Nedim’e suçtan uzak ve temiz bir hayat sağlamaya çabalamaktadır. Nedim’in okulda başını belaya sokmasıyla suça bulaşmak üzere olduğunu anlayan Rahima, kardeşinin yetimhaneye geri gönderilmesine engel olmaya çalışır.

21 Nisan 2013 Pazar

Yabancı

Filiz Alpgezmen’in yönettiği ve Sezin Akbaşoğulları, Caner Cindoruk, Serkan Keskin ile Xavier Clion’un oynadığı Yabancı, 19 Nisan 2013'de Tiglon Film dağıtımıyla Filmoda tarafından vizyona çıkarıldı.
Özgür, 80 darbesiyle Fransa'ya iltica etmiş bir anne babanın kızıdır. Paris'te doğup büyümüştür. Babası Hüseyin'in ölümü üzerine onun ülkesinde gömülmek olan son arzusunu yerine getirmek için İstanbul'a gelir. Fakat Hüseyin'in 12 Eylül sürecinde vatandaşlıktan atılmış olması Özgür'ün önüne büyük bir engel olarak çıkar. Bu engel, Özgür'ü İstanbul ve kendi içinde bir yolculuğa zorlar.

20 Nisan 2013 Cumartesi

Bahar İsyancıdır

Selma Köksal’ın yönettiği ve Volga Sorgu, Selma Köksal, Çimen Turunç Baturalp ile Yıldıray Şahinler’in oynadığı Bahar İsyancıdır, 19 Nisan 2013’de Oyuncular Production dağıtımıyla Oyuncular Production tarafından vizyona çıkarıldı.
Film, 90'lı yılların ortalarından, 2000’li yılların başlangıcına, oradan da günümüze uzanan bir zaman diliminde, bir tiyatro topluluğunun, Oyuncular Kumpanyası'nın öyküsünü beyazperdeye getiriyor. 12 Eylül’ün gölgesinde yetişen, etik ve kültürel değerlerin liberal ekonomilerle değiştiği tarihsel bir süreçte yaşayan gençlerin tiyatro yoluyla direnişi.

19 Nisan 2013 Cuma

Geçit Yok

Kim Jee Woon’un yönettiği ve Arnold Schwarzenegger, Forest Whitaker, Rodrigo Santoro ile Johnny Knoxville’in oynadığı Geçit Yok (The Last Stand), 19 Nisan 2013’de UIP Filmcilik dağıtımıyla TMC Film tarafından vizyona çıkarıldı.
Bir operasyonda işler ters gidince, vicdan azabı çeken Şerif Ray Owens, Los Angeles’ı terk edip küçük bir sınır kasabasına yerleşir. Ancak, günün birinde, batının en azılı, uyuşturucu karteli lideri Gabriel Cortez, FBI’ın hükümlüleri taşıdığı bir konvoydan kaçtığında Şerif Owens’ın yaşadığı huzurlu günler sona erecektir. Olaya karışma vakti gelmiştir.

18 Nisan 2013 Perşembe

Müthiş Evlilik

Yaşlı adam parkta oturmuş ağlarken yanına koşarak gelen delikanlı, “Neden ağlıyorsunuz amca?” diye sormuş. “85 yaşımı kutluyorum oğlum”diye başlamış yaşlı adam, “Dün gece müthiş çılgın 26 yaşında bir fıstıkla evlendim. Daha ne isterim ben?” demiş göz yaşlarını silerek.“Ee peki o zaman neden ağlıyorsunuz?” Yaşlı adam cevabı vermiş: “Evimin nerede olduğunu unuttum.”

Cehenneme Marş Marş

Görevli melek ‘öbür tarafa’ giden 10 erkeği karşılayıp sıraya dizmiş. “Hayatı boyunca karısından başka kızlara da ilgi duyanlar uygun adım cehenneme marş marş!” diye bağırmış. Dokuzu rap rap rap cehenneme doğru uygun adım giderlerken birisi ‘esas duruş’ta yerinde çakılmış kalmış. “Heyy!” diye yine bağırmış melek, “Giderken şu sağır herifi de yanınıza alın!”

Para İstemez

Adamın biri ağlayarak doktora gidip ‘günlerdir sürekli ereksiyon halinde olduğunu, ilk başlarda aldırmadığını ama daha sonra acı ve endişe veren bir duruma geldiğini’ anlatıp “Ne olur bu dertten kurtarın beni” demiş. Doktor muayene ederken adamın şikâyet ettiği yerden minicik bir siyah böcek yere doğru zıplamış. Hasta normal hale dönmüş ve müthiş rahatlamış. “Doktor ne kadar teşekkür etsem azdır size” demiş adam müthiş sevinerek, “Borcum ne kadar söyler misiniz?” Yere çömelip telaşla böceği yakalamaya çalışan doktor, “Sırası mı?” demiş adama, “Yerde zıplayıp duruyor kerata, şunu tutmama yardım et, para mara istemez.”

15 Nisan 2013 Pazartesi

Evlilikte 35. Yıl

60 yaşındaki çift, 35. evlilik yıldönümünü kutluyormuş. Aniden bir peri çıkmış ortaya...
" 5 yıldır birbirinize karşı çok iyiydiniz. Şimdi ikinize de birer istek hakkı sunuyorum, 35. yıl armağanı..."
Kadın hemen; "Kocamla birlikte bir dünya turu" demiş. Masanın üstüne bakmışlar, içinde dünya turu uçak biletleri, en lüks otellerde ayrılmış ve ödenmiş yerler. Bir de kocaman çek, cep harçlığı...
Erkeğe bakmış peri... "Bu geziyi benden 30 yaş genç bir kadınla yapmak isterim" demiş adam.
Pufff!.. Adam anında 90 yaşına gelmiş!..

12 Nisan 2013 Cuma

Zerre

Erdem Tepegöz’ün yönettiği ve Jale Arıkan, Rüçhan Çalışkur, Özay Fecht, Dilay Demirok, Remzi Pamukçu, Ergun Kuyucu, Mesude Türkmen, Sencar Sağdıç, Cemal Baykal, Suat Oktay Şenocak, Tevfik Erman Kutlu ile Ali Beyat’ın oynadığı Zerre, 12 Nisan 2013'de Pinema Film dağıtımıyla Kule Film tarafından vizyona çıkarıldı.
Küçük kızı ve annesi ile hayata tutunan Zeynep, bu büyük Evren’de ne kadar yer kaplar? İşsizlikle dolu bir şehirdeki insanlar, yaşadıkları sorunlar ve hayatları, uçuşan sayısız parçacıklar gibi küçücük müdür?

11 Nisan 2013 Perşembe

Dilenci ve Şair

New York'ta, Brooklyn Köprüsü üzerinde dilenen kör bir dilenci, bir gün şairin dikkatini çeker.
Dilencinin boynunda asılı bir tabela vardır.Şair, dilenciye günlük kazancının ne kadar olduğunu sorar. Dilenci "Sekiz dolar" der. Bunun üzerine şair, dilencinin boynuna asılı tabelayı ters çevirerek bir cümle yazar.
"Senin kazancını arttıracak bir şeyler karaladım.Bir hafta sonra yanına geldiğimde bana sonucu söylersin" diye konuşur.
Bir hafta sonra dilencinin yanına uğrayıp kendini tanıtınca, dilenci ona, teşekkür eder. Kazancının ikiye katlandığını söyler.
Şair, "Tabelada doğuştan körüm, yardım edin' cümlesi vardı. Bense 'Bahar gelecek, ama ben yine göremeyeceğim' diye yazdım" açıklamasını getirir. Her şeyin daha iyi anlatılabileceği bir yol vardır.
Yeter ki onu bulmaya, uygulamaya ve ufkumuzu bu doğrultuda genişletmeye çalışalım.

9 Nisan 2013 Salı

İki Beyin

 İdris’e sormuşlar:
 " İki adet beyne sahip olan kimdir?"
İdris, tebessüm ederek yanıtlamış:
" Hamile kadın."

8 Nisan 2013 Pazartesi

Geveze

Japonya’daki bir panelde, Japonca kısa bir başlangıç yapıp konuşmasına İngilizce devam etmek isteyen işadamı, arkadaşından yardım istemiş. Arkadaşı da, birkaç peçete alıp ilk peçeteye, "merhaba" anlamına gelen "haay" sözcüğünü, diğerlerine de devamı niteliğinde birkaç not yazmış.
Konuşma sırası kendine gelen işadamı, cebindeki peçeteyi çıkarıp bakmış, "haay" yazıyor. O da; 
"Haay!.." demiş. 
Fakat o da ne? Heyecandan, diğer peçeteleri almayı unuttuğunu fark etmiş. Birkaç saniye duraksamış ve tam o sırada salondan dakikalarca süren bir alkış... 
İşadamı ne olduğunu anlayamamış ama son derece mutlu olmuş. İki gün sonra bir başka panelde, artık nasıl konuşacağını biliyormuş. “Bir kez "haay"dedim alkış koptu. Üç kez dersem, ortalık alkıştan yıkılır" diye düşünmüş. Sırası geldiğinde, izleyicilere tebessüm ederek;
"Haay!.." demiş. Biraz beklemiş, ardından yine "Haay!.." ve bir daha "Haay!." 
Fakat o da ne? İzleyiciler birbiriyle konuşuyor, kendini dinleyen yok, alkış yok. Fevkalede üzgün.. Çıkışta, arkadaşına sormuş; 
" Bir defa "haay!.." dediğimde müthiş alkış kopmuştu. Şimdi üç kez "haay!.."dedim, niye kimse alkışlamadı?
" Takma kafana... Bu Japonlar oldum olası geveze insanlardan hoşlanmazlar..."

7 Nisan 2013 Pazar

Öldüren Tutku

Brian De Palma’nın yönettiği ve Rachel McAdams, Noomi Rapace, Paul Anderson ile Karoline Herfurth’un oynadığı Öldüren Tutku (Passion), 05 Nisan 2013’de M3 Film dağıtımıyla Calinos Films tarafından vizyona çıkarıldı.
Isabelle, Müdürü Christine’ye delicesine hayran olan hırslı bir iş kadınıdır. Isabelle’nin parlak proje fikirleri Christine tarafından çalınınca intikam almaya karar veren Isabelle, farkına varmadan Christine tarafından tehlikeli bir oyunun içine çekilecektir. Suçlu ile kurbanın sürekli yer değiştirdiği film, izleyiciyi labirentlerle dolu bir zihin oyununa davet ediyor.


6 Nisan 2013 Cumartesi

Aşk, Şimdi

Ol Parker’ın yönettiği ve Dakota Fanning, Jeremy Irvine, Paddy Considine ile Olivia Williams’ın oynadığı Aşk, Şimdi (Now Is Good), 05 Nisan 2013’de Tiglon Film dağıtımıyla Bir Film tarafından vizyona çıkarıldı.
Tessa 17 yaşındadır. Hayata tutkuyla bağlıdır. Kendisine konan ölümcül hastalık teşhisinin ardından, hayatının her anını kullanmaya kararlıdır. Bu yüzden 17 yaşındaki her genç kızın yaşamak isteyeceği şeylerden oluşan on maddelik bir liste yapar. Listenin en önemli maddesi ise “aşık olmak”tır. Aşk, Tessa’nın ölüme meydan okumasını sağlayacak mıdır?

5 Nisan 2013 Cuma

Koşulsuz Sevgi

Rufus Norris’in yönettiği ve Tim Roth, Eloise Laurence, Cillian Murphy ile Rory Kinnear’ın oynadığı Koşulsuz Sevgi (Broken), 05 Nisan 2013’de Tiglon Film dağıtımıyla Bir Film tarafından vizyona çıkarıldı.
11 yaşında zeki bir kız olan Skunk, şeker hastasıdır. Yaz tatili tatlı umutlar getirir Skunk'a. Ta ki komşuları Bay Oswald, sevimli ama rahatsız Rick'i tecavüzle suçlayıp dövene kadar. Evi, mahallesi, okulu onun için hain alanlara dönüşür. Çocukluğunun tasasız belirsizliği, yerini önce korkunç şüphelere, ardından ani, nedensiz, neşeli bir keşmekeşe bırakır.

2 Nisan 2013 Salı

Kayınvalide

İbrahİm Bey, yolda tesadüfen kayınvalidesinin kapıcısı Mustafa’ya rastlar.
O da ne?
Kapıcı  Mustafa’nın  on parmağında on ayrı oje..
"Bu ne hal Mustafa?" diye sorar.
Mustafa da boynunu bükerek anlatır;
"Efendim kayınvalideniz oje alacağı dükkanı telefonla arayıp, yeni renkleri sormuş.Yeni renkler geldi yanıtını alınca, bana Mustafa git yeni ojelerle ilgili kataloğu alıp bana getir" dedi. 
Ben de gidip katalog istedim. 
Kozmetikçi; "‘Biz de katalog yok. En iyisi yeni renkleri tırnaklarına sürelim, gidip göster" dedi. 
İşte bu ojeler yeni gelen renklerin ojeleri..”

1 Nisan 2013 Pazartesi

Mutluluk

Doris Dörrie’nin yönettiği ve Albra Rohrwacher, Vinzenz Kiefer, Andrea Sawatzki ile Petra Kleinert’nun oynadığı Mutluluk (Glück - Bliss), 29 Mart 2013'de M3 Film dağıtımıyla Codex Medya tarafından vizyona çıkarıldı.
Irina, savaş mültecisi olup fahişelik yapan bir kadın, Kalle ise evsiz bir serseridir. Birbirlerine aşık olurlar ve Irina’nın da ofis olarak kullanabileceği bir apartman dairesi tutarlar. Bir gün Irina’nın müşterilerinden biri evde ölür ve Irina panik içinde kaçar. Kalle eve döndüğünde cesedi görür ve kurulan bu mutluluğu bozmamak için ne gerekiyorsa yapmaya karar verir.